BAHAN-BAHAN
600 g daging dipotong kecil setebal 1 cm
4 labu bawang besar dipotong empat
20 biji bawang merah dimayang halus
Sedikit air asam jawa
2 senduk kicap pekat manis
2 cawan air
Garam
BAHAN KISAR
30 tangkai cili kering
100 g kismis hitam
CARA MASAKAN
- Daging + air + kicap + bawang besar direbus dalam periuk perlahan sehingga daging empuk dan kuah agak pekat. Ketepikan.
- Bawang merah digoreng untuk dibuat bawang goreng.
- Gunakan 2 senduk minyak bekas gorengan bawang tadi lalu tumis bahan kisar dalam kuali hingga naik minyak.
- Masukkan air asam jawa + sedikit gula. Masukkan daging tadi, kacau & masak hingga daging elok empuk.
- Akhir sekali masukkan bawang goreng lalu dikacau hingga sebati. Kuahnya biar pekat. Garam secukup rasa.
Siap dihidangkan untuk keluarga tersayang.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment