Thursday, 27 July 2017

Resepi DAGING MASAK HITAM PERAK by ratna



BAHAN-BAHAN

600 g daging dipotong kecil setebal 1 cm
4 labu bawang besar dipotong empat
20 biji bawang merah dimayang halus
Sedikit air asam jawa
2 senduk kicap pekat manis
2 cawan air
Garam

BAHAN KISAR

30 tangkai cili kering
100 g kismis hitam

CARA MASAKAN
  • Daging + air + kicap + bawang besar direbus dalam periuk perlahan sehingga daging empuk dan kuah agak pekat. Ketepikan.
  • Bawang merah digoreng untuk dibuat bawang goreng.
  • Gunakan 2 senduk minyak bekas gorengan bawang tadi lalu tumis bahan kisar dalam kuali hingga naik minyak.
  • Masukkan air asam jawa + sedikit gula. Masukkan daging tadi, kacau & masak hingga daging elok empuk.
  • Akhir sekali masukkan bawang goreng lalu dikacau hingga sebati. Kuahnya biar pekat. Garam secukup rasa.

Siap dihidangkan untuk keluarga tersayang.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment