Wednesday, 30 August 2017
Resepi AYAM MASAK PALEMBANG by ratna
BAHAN-BAHAN
700 gram ayam - potong kecil
1 biji kentang - potong wedges
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat (boleh gantikan dengan kerisik. Boleh letak 3 sudu besar kerisik)
1 cawan kicap lemak manis kurangkan sikit minyak
BAHAN KISAR
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering
REMPAH PENUMIS
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
CARA-CARA
1. Panaskan minyak dan goreng ayam setengah masak. Angkat dan ketepikan. Goreng pula kentang hingga masak. Dalam kuali yang sama, kurangkan sedikit minyak bekas gorengan ayam dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga ayam masak. Sesekali digaul mesra.
3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan.
4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat
Jika tidak mahu masukkan santan, kerisik juga boleh digunakan.
Siap dihidangkan untuk keluarga tersayang.
Selamat mencuba!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment