Thursday, 31 August 2017
Resepi RENDANG DAGING RUSA by ratna
BAHAN-BAHAN
3 kilo daging rusa
5 biji kelapa (asing santan pekat semangkuk)
10 biji bawang merah kecil (dikisar)
5 biji bawang putih (dikisar)
2 inci kunyit hidup (dikisar)
4 inci lengkuas (dikisar)
5 inci halia (dikisar)
5 batang serai (dikisar)
Daun limau purut
Daun kunyit
Kerisik
2 batang serai di ketuk
300 grm Cili kering kisar
Garam secukup rasa
CARA-CARA
1. Tumis bahan kisar dan cili hingga wangi
2. Masukan santan cair.
3. Lepas itu masukan daging rusa.
4. Masukan biji kurma (Tujuan: untuk melembutkan daging rusa berkenaan)
5. Apabila santan telah mendidih, masukan garam berserta serai.
6. Kacau sehingga terbit minyak.
7. Kemudian masukan santan pekat, kerisik, daun kunyit dan daun limau purut.
8. Kacau perlahan-lahan dengan api yang sederhana (ikut keadaan) sehingga masak/kering
Siap dihidangkan untuk keluarga tersayang.
Selamat mencuba!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment