Thursday, 27 July 2017

Resepi GULAI TEMPOYAK KUALA KANGSAR by ratna



BAHAN-BAHAN

2 ekor ikan (boleh guna ikan kembung, ikan keli, ikan patin atau sebagainya yang bersesuaian)
3 biji cili merah ditumbuk
2 biji cili padi (jika ingin pedas)
1 sudu kecil serbuk kunyit (nak lagi sedap guna kunyit hidup)
3 sudu besar tempoyak
1-2 batang serai
1 Timun - dipotong memanjang.
Sedikit garam
Sedikit gula
Air secukupnya

CARA-CARA

Tumbuk cili merah dan cili padi hinngga lumat.Masukkan kedalam periuk bersama-sama tempoyak, kunyit, serai dan air untuk kuahnya.Masak sehingga semua bahan sebati kemudian masukkan ikan dan timun. masak hingga mengelegak dan nampak timun dah layu serta ikan dah masak.Perasakan dengan garam dan gula.
Jika mengunakan tempoyak yang baru agak tidak sesuai untuk diletak gula selalunya kena masukkan sedikit tempoyak yang lama atau sekeping asam keping.

Siap dihidangkan untuk keluarga tersayang.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment