Thursday, 22 June 2017

Resepi KAMBING GOLEK by ratna



BAHAN-BAHAN (untuk seekor kambing)
  • Seekor kambing (berat dalam 15kg lebih kurang)
  • 1 cawan madu
  • 1 cawan sos tiram
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1 cawan sos perap smoke BBQ pedas (Knor brand)
  • 5 labu bawang putih ditumbuk dengan kulit-kulitnya sekali
  • 4 sb lada hitam ditumbuk lumat
  • 3 sb serbuk cili
  • 2 sb rosemary
  • 2 sb pasley
  • 2 sb oregano
  • 2 sb basil

CARA MEMERAP BAHAN
  • Cucukkan kambing dengan pisau. 
  • Satukan semua bahan di dalam mangkuk. 
  • Lumurkan pada kambing dan masukkan sos tersebut di bahagian yang strategik dan lumurkan sedikit di bahagian sendinya. 
  • Perap semalaman untuk hasilan yang lebih baik. 
  • Balut kambing dengan aluminium foil (jika perlu. 

CARA MEMANGGANG KAMBING

Bakar atau golek kambing berkenaan dengan bara api selama 1.5 jam - 2 jam bergantung kepada saiz kambing. Bila kambing tu dah masak (WELL ke MEDIUM ke..), hiris-hiris daging kemudian tuangkan sos tersebut.

Nota: Sekiranya  ada lebihan sos, jangan dibuang. Masukkan dalam kuali atau periuk. Tambah air sikit dan masak hingga mendidih.

Siap dihidang untuk keluarga tersayang.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment