BAHAN-BAHAN (untuk seekor kambing)
- Seekor kambing (berat dalam 15kg lebih kurang)
- 1 cawan madu
- 1 cawan sos tiram
- 1/2 cawan sos cili
- 1/2 cawan sos tomato
- 1 cawan sos perap smoke BBQ pedas (Knor brand)
- 5 labu bawang putih ditumbuk dengan kulit-kulitnya sekali
- 4 sb lada hitam ditumbuk lumat
- 3 sb serbuk cili
- 2 sb rosemary
- 2 sb pasley
- 2 sb oregano
- 2 sb basil
CARA MEMERAP BAHAN
- Cucukkan kambing dengan pisau.
- Satukan semua bahan di dalam mangkuk.
- Lumurkan pada kambing dan masukkan sos tersebut di bahagian yang strategik dan lumurkan sedikit di bahagian sendinya.
- Perap semalaman untuk hasilan yang lebih baik.
- Balut kambing dengan aluminium foil (jika perlu.
CARA MEMANGGANG KAMBING
Nota: Sekiranya ada lebihan sos, jangan dibuang. Masukkan dalam kuali atau periuk. Tambah air sikit dan masak hingga mendidih.
Siap dihidang untuk keluarga tersayang.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment