BAHAN UTAMA
3 ekor ketam
2 biji timun
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit (disiat)
1 keping asam keping
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula (secukup rasa)
Air secukupnya
BAHAN KISAR
8 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 biji cili merah
10 biji cili padi hijau
1/2 inci belacan (jika perlu)
CARA MEMBUATNYA
Bersihkan ketam dengan sempurna. Kulit keras dibuang. Hujung kaki kecil ketam dikerat. Duri tajam pada penyepit ketam diketuk sedikit agar senang bila nak makan nanti. Kerat dua setiap seekor ketam, buang segala kekotoran dan cuci bersih.
Timun dikupas kulitnya. Potong 2 setiap 1 dan belah 4 setiap 1 keratan. Buang bahagian empulurnya.
Masukkan ketam ke dalam periuk bersama bahan kisar, serai dan asam keping. Gaul rata dan masak hingga mendidih. Bila ketam bertukar warna, tuang santan cair, tambah sedikit air jika perlu. Kacau dan biarkan sehingga mendidik.
Masukkan timun dan pati santan. Kacau perlahan masukkan garam secukupnya dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan daun kunyit. Biarkan ia masak seketika hingga timun empuk. Kemudian matikan api.
Siap dihidangkan untuk keluarga tersayang.
Selamat mencuba!!.
No comments:
Post a Comment