Saturday, 25 November 2017

Resepi SAMBAL TUMIS PETAI UDANG GALAH by ratna


BAHAN-BAHAN
  • Udang galah (cuci dan toskan)
  • Seikat petai (diambil isinya dan dibelah dua)
  • 1 biji bawang besar (dibelah dua dan dipotong kasar)
  • 1/2 cawan air asam jawa (ikut rasa)
  • 6 sudu makan cawan cili kisar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
BAHAN KISAR
  • 1 biji bawang besar
  • 2 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan
CARA MASAKAN
  • Panaskan minyak dalam kuali
  • Tumis cili kisar hingga garing
  • Masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak.
  • Masukkan petai dan kacau sebentar.
  • Masukkan santan, air dan air asam jawa. Biarkan mendidih.
  • Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
  • Masukkan udang galah dan bawang hiris
  • Masak hingga udang galah masak dan bawang lembut.
Siap dihidangkan untuk keluarga tersayang.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment