BAHAN-BAHAN
- Udang galah (cuci dan toskan)
- Seikat petai (diambil isinya dan dibelah dua)
- 1 biji bawang besar (dibelah dua dan dipotong kasar)
- 1/2 cawan air asam jawa (ikut rasa)
- 6 sudu makan cawan cili kisar
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- 1 biji bawang besar
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan
- Panaskan minyak dalam kuali
- Tumis cili kisar hingga garing
- Masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan petai dan kacau sebentar.
- Masukkan santan, air dan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
- Masukkan udang galah dan bawang hiris
- Masak hingga udang galah masak dan bawang lembut.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment