Saturday, 25 November 2017

Resepi ROTI CANAI by ratna


BAHAN A

1 kg tepung gandum
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat
1 biji telur

BAHAN B

1 1/2 hingga 2 cawan air
1 sudu makan garam

CARA-CARANYA

  • Satukan bahan-bahan A hingga betul-betul sebati.
  • Campurkan air dengan garam dan kacau hingga garam hingga larut.
  • Masukkan air garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga membentuk doh yang lembut dan licin.
  • Bahagikan doh kepada bebola kecil dan bulat-bulatkan. Buat hingga habis.
  • Lumurkan bebola dengan marjerin dan simpan dalam besen atau bekas bertutup, sekurang-kurangnya 2 jam.
  • Sapukan dulang dengan minyak, tebar dan jadikan roti canai. Goreng hingga masak. 
  • Nikmati dengan kuah kari/ kuah dal.

Siap dihidangkan untuk keluarga tersayang.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment